• Uprawa warzyw

Porady ogrodnicze

  • Uprawa warzyw

Marchew

Po rzodkiewce i ogórkach pierwsze miejsce w hodowli roślin pod szkłem zajmuje marchew i pietruszka. Hoduje się je zwykle na ciepłym inspekcie, aby już w maju otrzymać towar zdatny do handlu i spożycia w domu. Ponieważ jednak pomiędzy marchewką z inspektu, a pierwszą gruntową następuje przerwa, szczególniej jeżeli maj jest chłodny i suchy, to posiana w zimnym inspekcie marchew, akurat zdatna będzie do handlu w chwili, kiedy jej na zabraknie stole zabraknie.

W początku października wysiewamy marchew do zimnego inspektu, w lekką inspektową ziemię używając mieszaniny marchwi i pietruszki, 12 gr. na 6 okien. Po posianiu zahakować lekko i pozostawić aż pierwszy mróz zetnie ziemię, wtedy okryć liściem, aby ziemia nie zmarzła zbyt grubo.

W końcu lutego oczyszczamy inspekt z liści, ziemię równamy linijką i wysiewamy po 12 gr. rzodkiewki na każde 6 okien uklepując nasiona deseczką i pokrywając piaskiem. Na noc okrywamy starannie matami, a w dni słoneczne, aż do wzejścia rzodkiewki wygrzewamy ziemię nie podnosząc okien, aby ciepło osiągnięte podtrzymać jak najdłużej.

Z ukazaniem się rzodkiewki wypadnie w dni słoneczne bardzo oględnie przewietrzać inspekt i w razie wysychania ziemi podlewać. W kwietniu rzodkiewka zostanie wyrwana do targu, pozostanie marchew z pietruszką, które pod koniec maja i w czerwcu wyprzedamy. Marchew wymaga dużo wilgoci, w dni więc ciepłe podlewać mocno nie dopuszczając nigdy do tego, aby ziemia zbytnio wysychała, bo przez to marchew staje się mniej delikatna.

26 września, 2020 Uprawa warzyw

Porady ogrodnicze

Każdy właściciel ogrodu chciałby, aby jego ziemia wydawała jak najlepsze plony. Razem w Wami chciałbym stworzyć wokół tego bloga internetową społeczność ogrodników. A może także lubisz pisać i jesteś zainteresowany opublikowaniem tutaj swojego artykułu? Zapraszam do kontaktu

Baza porad

Na blogu

  • MarchewMarchew
    Po rzodkiewce i ogórkach pierwsze miejsce w hodowli roślin pod szkłem zajmuje marchew i pietruszka. Hoduje się je zwykle na ciepłym inspekcie, aby już w maju otrzymać towar zdatny do handlu i spożycia w domu. Ponieważ jednak pomiędzy marchewką z inspektu, a pierwszą gruntową następuje …